Walcheren

Traybake met pastinaak

Een "traybake" is een heel makkelijk gerecht van verschillende groenten die op de bakplaat iin de oven geroosterd worden. Benodigdheden:
- 4 pastinaken, geschild en in de lengte in parten verdeeld
- 4 winterpeen, geschrapt of geschild en in de lengte in parten gesneden
- 2 uien, schoongemaakt en in vieren of achten gesneden
verse rozemarijn en tijm, fijngehakt
zout en peper naar smaak
olijfolie
Verdeel de groeten over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met zeezout en besprenkel met olijfolie (dit nog eens herhalen als de groente te droog wordt). Plaats de bakplaat in het midden van de oven. In voorverwarmde oven op 200 graden ongeveer 25 minuten laten roosteren. 
Dit gerecht kan met veel groenten gemaakt worden. Als er rode bieten en/of aardappelen toegevoegd worden, is het aan te raden deze producten eerst voor te koken tot bijna gaar.
Margreet Roelse

Van moestuin tot tafel

Lieneke Hubrechsen stuurde ons nog enkele heerlijke recepten. 

WITLOFSOEP MET SPEKJES

Lieneke Hubrechsen:

INGREDIËNTEN

125 gr.  spekreepjes
1 ui
500 gr. witlof
1 blokje rundvleesbouillon
1 bakje verse roomkaas met kruiden
peper

WERKWIJZE
Bak de spekreepjes knapperig en laat ze op papier uitlekken
Pel de ui en snijd in stukjes
Bak in het overgebleven vet de ui
Snijd de witlof in reepjes
Bak de reepjes witlof even mee met de ui
Maak bouillon van het bouillonblokje
Giet de bouillon bij het ui / witlofmengsel en laat ca. 5 min. zachtjes koken
Pureer de soep met een staafmixer en voeg de roomkaas toe
Zet de soep nog even zachtjes op
Voeg de spekreepjes toe en maak af met peper

KNOLSELDERIJGRATIN MET APPEL EN WALNOTEN

Lieneke Hubrechsen:

INGREDIËNTEN

1 kg kruimige aardappelen
1 knolselderij
3 bosuitjes
2 zoetzure appels
200 gr. roombrie
1 groentebouillontablet
125 gr. crème fraiche
60 gr. walnoten
mosterd
zout

WERKWIJZE
Schil de aardappels en de knolselderij en snijdt ze in gelijke stukken
Kook de aardappels met zout 10 minuten en doe er dan nog 10 minuten de bleekselderij bij
Giet af en vang wat vocht op
Los in het vocht de groentebouillontablet op
Doe het terug bij het aardappel/knolselderij mengsel
Voeg de crème fraiche toe en stamp alles tot een grove puree
Schep de helft van de bosuitjes (eerst in ringen snijden) er door
Doe dit mengsel over in een ovenschaal
Snijdt de appels in vieren en maak plakken
Snijd de brie in de lengte in dunne plakken
Verdeel de appel- en brieplakken over de puree em strooi er de walnoten overheen
Bak ca. 15 minuten op 200 graden
Strooi de rest van de bosui over de ovenschotel als deze klaar is en serveer er lekkere mosterd bij

APPEL-SPRUITENSTAMPOT MET BRAADWORST

Lieneke Hubrechsen:

INGREDIENTEN
1 kg stamppot aardappelen
1 kg spruiten
4 braadworsten
150 ml melk
50 gr boter
3 appels
paneermeel
nootmuskaat
zout  / peper
olijfolie

WERKWIJZE
Schil de aardappelen, snijd ze in plakken en kook ze gaar
Giet de aardappels af en laat even droog stomen
Maak de spruitjes schoon en kook ze ga. 8 minuten (beetgaar)
Giet de spruitjes af
Verwarm de melk met de boter
Stamp de aardappelen en doe de warme melk erbij
Maak op smaak met zout, peper en nootmuskaat
Schil de appels, snijdt ze in dunne plakjes of stukjes
Meng de spruiten en de appelen door de puree
Doe het mengsel over in een ovenschaal
Strooi er paneermeel overheen en leg er wat klontjes boter op
Zet de ovenschaal ca. 20 minuten in de oven op 170 gr.
Bak intussen de braadworst in een scheutje olijfolie

HETE BLIKSEM MET SPEKLAPJES

Lieneke Hubrechsen:

INGREDIËNTEN
1 kg. kruimige aardappels
500 gr. zure appels (goudreinetten)
500 gr. zoete appels (elstar)
4 speklapjes
2 uien
ketjap
appelstroop
zout / peper
kaneel
olijfolie

WERKWIJZE
Schil de aardappels en de appels
Snij alles in stukken
Kook de aardappels 10 minuten met zout
Doe de appels erbij en kook nog 10 minuten
Pel in tussen de uien en snij in ringen
Smeer de speklapjes in met appelstroop, ketjap, zout en peper en laat even 10 minuten intrekken
Bak de speklapjes en de uienringen in een beetje olijfolie
Giet aardappels / appels af en roer grof door elkaar (niet stampen !)
Strooi er wat kaneel overheen
Serveer de hete bliksem met de speklapjes

BROCCOLICURRY MET ZOETE AARDAPPELEN EN TOFU

Lieneke Hubrechsen:

INGREDIËNTEN
400 gr tofu
1 rode peper
2 uien
1 teen knoflook
500 gr. zoete aardappel
500 gr. broccoli
2 el milde currypasta
300 ml groentebouillon
200 ml kokosmelk
2 el koriander
1 pak basmatirijst
olijfolie
peper / zout

WERKWIJZE
Snijd de tofu in blokjes en de peper (zonder zaadjes) in reepjes
Bak dit in de olijfolie lichtbruin
Laat uitlekken op keukenpapier
Kook intussen de rijst volgens aanwijzing op het pak
Schil de ui en de aardappel en pel de knoflook en snijd alles in plakjes
Fruit  dit gedurende 3 minuten
Snijd de broccoli in kleine roosjes en de steeltjes in plakjes
Voeg de boccoliplakjes toe aan het uimengsel en bak nog 2 minuten mee
Schep de currypasta door het mengsel en voeg de bouillon en de kokosmelk toe
Laat ca. 7 minuten stoven
Schep de broccoliroosjes door het mengsel en stoof nog 5 minuten mee
Doe de tofu met peper erbij en schep goed door
Bestrooi met koriander en serveer met rijst

Preischotel

Hierbij het recept van preischotel met rookworst:
Men neme:
kilo aardappelen, 750 gram prei, uitje, kerriepoeder, peper, bouillon van bouillonblokje, schep bloem, rookworst, 150 gram pittige geraspte kaas. 
Kook de aardappelen en pureer met melk en klontje boter tot een luchtige puree. Kook de schoongemaakte en klein gesneden prei kort, max. 10 minuten.
Maak een kerriesaus door een uitje te fruiten, bloem en kerriepoeder toe te voegen en te roeren met bouillon tot een sausje (ong. 200 ml).
Rangschik puree rondom en prei in het midden van de ovenschotel, giet de saus in het midden. Leg daarbovenop de verwarmde en/of gewelde rookworst, Strooi hierover gerapste kaas.
Plaats onder de gril tot er een mooi korstje ontstaat. Eet smakelijk!
Margreet Roelse

Walnotentaart

Wendela van Dijken stuurde ons dit heerlijke recept: WALNOTENTAART

Ik hoor van iedereen dat het een heel goed walnotenjaar is dus misschien hebben meer mensen hier wat aan.
Heerlijke taart maar bepaald niet caloriearm.

https://www.smulweb.nl/recepten/1382309/Engadiner-walnotentaart

Walnut Coffee cake

Willy de Nooijer bakt voor de jaarvergadering van onze afdeling al jaren de Walnut Coffee Cake, die erg in de smaak valt bij de leden.
Er is al vaak om het recept gevraagd en hierbij voegt ze het recept ook als bijlage toe. Klik hier voor het recept in pdf-formaat.

RECEPT OVERHEERLIJKE WALNUT COFFEE CAKE.

Ingrediënten Cake: 240 gr. zachte boter, 240 gr. basterd suiker, 120 gr. Walnoten fijn gehakt, 240 gr. zelfrijzend bakmeel, 2 theelepels bakpoeder, 4 eieren, 2 eetlepels instant koffie (espresso van Nescafé) mengen met 2 theelepels heet water

Ingrediënten Botercreme: 120 gr. zachte roomboter, 240 gr. poeder suiker, 1 eetlepel instant koffie (espresso van Nescafé), mengen met 1 theelepel heet water, 10-12 halve walnoten voor bovenop

Werkwijze Cake: Oven voorverwarmen op 160° C, 
Vet 2 bakvormen in Ø 20cm en bekleden met bakpapier, Doe alle ingrediënten in een mengkom en mengen tot het beslag licht en romig wordt circa 2-3 minuten
Verdeel het beslag over de 2 bakvormen, baktijd 25-30 minuten (wanneer een satéprikker er schoon en droog uitkomt is de cake gaar, anders baktijd iets verlengen).
De cake af laten koelen.

Werkwijze Botercreme voor vulling en versiering:
Klop roomboter tot een glad mengsel; Klop daarna beetje bij beetje de poedersuiker erdoor; Daarna het koffiemengsel; Blijf kloppen totdat de creme licht en romig is

Werkwijze afwerking taart.
Als je een hoge taart wil dan kun je de 2 cake’s op elkaar leggen met ertussen een laagje botercreme (bovenzijde onderste cake besmeren met een laagje botercreme en daarna de 2 cake er bovenop leggen). Let op dat de bovenzijde van onderste cake niet te bol is. Als je een minder hoge taart wil, dan kun je de taarten horizontaal doorsnijden.
De bovenkant van de onderste helft besmeren met een laagje botercreme en daarna de bovenste laag erop leggen. Boven- en zijkanten besmeren met een laagje botercreme. Als afwerkingen op de bovenzijde (aan de buitenkant) de halve walnoten verdelen.

Oorspronkelijk recept gekregen van Betty Zijp-Toomey

 

Stoofperen kruimeldessert

Christien van den Bosch:

Op mijn volkstuin staan al jaren (meer dan 15 jaar) twee Gieser Wildeman boompjes. Ze zien er niet uit maar dragen elk jaar volop peren. Nadat ik geleerd hebt dat kleine peren moeilijk te schillen zijn dun ik deze in het voorjaar. Ik heb nu minder maar wel grotere peren. Deze peren stoof ik gaar en vries ze daarna in. Erg lekker met vanillevla. Ook gebruik deze peren voor een stoofperen-kruimel dessert.

Misschien heb je zelf een prima recept voor stoofperen maar als dat niet zo is dan hierbij mijn recept.

Stoofperen
1,5 kg stoofperen, 50 gram suiker, 1 theelepel kaneel, 1 dl rode wijn.
Schil de peertjes en snijd ze in tweeën en  verwijder het klokhuis. Leg de peertjes in een pan voeg de suiker, kaneel en wijn toe en daarna zoveel water dat de peertjes net onder staan. Kook gedurende 4 uur. De peertjes worden dan lekker rood. Niet alle peren zijn nodig voor het toetje. De rest kun je invriezen of bewaren voor een andere keer.

Voor het toetje (4 personen)
100 g bloem, 100 g suiker, 75 g boter of margarine.
Meng de bloem en de suiker en voeg de boter of margarine in stukjes toe. Wrijf het deeg tussen koel en droge handpalmen tot kruimels.
Vul vier ovenvaste schaaltjes met ongeveer 3-4 halve peertjes (zonder het vocht). Ik gebruik hiervoor schaaltjes die ik ook gebruik voor uiensoep. Leg er een laagje van het kruimeldeeg op en zet ongeveer 20 minuten in de oven bij 175 C. Serveer de schaaltjes op een bordje met daarnaast eventueel een bolletje vanille ijs en/of slagroom.