Adres: Wielemakersbaan 4, 4371 PM Koudekerke
De basis van de 4500 m2 grote Houtenhandsche hof is in 1995 gedeeltelijk ontworpen door mevrouw Poley uit Nisse. De tuin is onderverdeeld in strakke tuinen waarin gevarieerde borders met een keur aan vaste planten, een grote natuurvijver die vloeiend in het gazon overgaat. Verder een lange grassenborder, lommerrijke boomgaard, een moestuin met bekende en onbekende groenten, een hobbykwekerij. Wandelend door de tuin word je verrast door de diversiteit aan hedendaagse scultpuren van hardsteen.
Adres: Beukenlaan 77, 4356 HK Oostkapelle
De 1100 m2 grote tuin is gelegen aan de rand van de Manteling. Er wordt getuinierd op zandgrond, wat voor- en nadelen heeft; Goed voor de varens, maar de rozen doen het wat minder goed. Er wordt gestreefd dat er het hele jaar rond wat in bloei is. De tuin is ook opengesteld tijdens de kunstroute (30-31 augustus) en de Zeeuwse Tuin 2-daagse (7-8 en 28-29 juni). Tijdens de Open Dagen is er keramiek in de tuin (ook te koop).
Adres: Noordweg 4, 4373 SM Biggekerke
De tuin is hier prachtig. Rond het boerenhuisje is een mooie tuin aangelegd met fraaie hagen, borders met prachtige kleuren en de vele rozen die volop staan te bloeien. U kunt hiervan genieten. Er is koffie/thee met heerlijke huisgemaakte taart en deze kunt u zowel binnen als buiten gebruiken. Ook is er een schuur waar u brocante kunt kopen.
Adres: Noordweg 481, 4333 KE Middelburg (St. Laurens)
Fietsen kunnen op het erf of onder de carport.
Aan de voorkant functioneel met hagen, die naar huis en carport leiden; aan de achterkant een mini-coulissenlandschap. Vorm en inhoud van de tuin zijn geleidelijk ontstaan met oude en nieuwe elementen. Centraal in de achtertuin de 70-jarige notenboom. De 1500m2 tuin ligt op de 'helling' van een oude kreekrug (in het verleden wateroverlast, nu voorzien van een bypass). Regenwater wordt opgevangen in twee depots. In de moderne Zeeuwse schuur is het atelier waar Olga schildert en lesgeeft. Tijdens De Open Tuinen Dagen opgengesteld met werken in olieverf en aquarel.
Adres: Rouaansekaai 53, 4331HC Middelburg
Een stadstuin van 55m diep; samen met aanliggende tuinen een oase van rust waarin het goed toeven is. Direct aan de achteringang staat een monumentale kastanje. Het pad meandert door de tuin en biedt verschillende doorkijkjes. In de tuin liggen een tweetal vijvertjes; een thuis voor salamanders. De begroeiing is typisch voor een schaduwrijke stadstuin. Vanuit de tuin bovendien een mooi zicht op de Lange Jan.
Toiletbezoek mogelijk.
Adres: Noordweg 382, 4333 KK Middelburg
Welkom in onze tuin!
De tuin is een mix van oud en nieuw, voortdurend aan verandering onderhevig. Perken vergroten, deel van een terras eruit, planten die vervangen moeten worden, omdat ze op de
verkeerde plek staan. Ons perceel meet 1200 m2 en is globaal als volgt ingedeeld: achter het huis de siertuin met overkapping, daarna het ronde grasveld, moestuinbakken en kas, en achterin de treurwilg en de vijvers.
Tijdens het Open Tuinenweekend verkopen we koffie, thee en taart, zaden en plantjes, sieraden en souvenirs.
Adres: Nieuwe Vlissingseweg 582, 4335JS Middelburg
De achtertuin is een meter of 50 diep op het westen en grenst aan een akker, met vrij uitzicht over de akker richting de duinen. Beetje bij beetje is in de jaren dat wij hier wonen de tuin
uitgebreid met weer wat vierkante meters. We hebben ons laten inspireren door de Engelse cottage gardens, met vaste plantenborders, vijvers, en wat fruitbomen. Het achterste deel van de tuin, dat er nog geen 2 jaar geleden is bijgekomen, proberen we zo natuurlijk mogelijk te beheren. We maaien nauwelijks, hebben inheemse bloemen geplant en gezaaid en hopen dat er steeds meer inheemse soorten vanzelf op zullen komen. Aan de rand hebben we een Zeeuwse haag geplant.
Adres: Stationsstraat 18, 4371 BT Koudekerke
Stap door de gezamenlijke poort en ontdek onze geheime tuin, verscholen achter het huis. Ooit was dit een lange pijpenla, maar door de jaren heen zijn er twee extra
stukjes grond bijgekomen die we hebben omgetoverd tot sfeervolle tuinkamers. De tuin wordt omarmd door haagbeuk en er staat een Pawlonia, die we als stek kregen
bij de geboorte van onze dochter. Langs de paden bloeien vaste planten en éénjarige. Sinds enkele jaren staat er een kas, waar we voorzaaien, opkweken en
sommige planten laten overwinteren.
Koffie, thee en iets lekkers is tegen betaling verkrijgbaar.
Adres: Julianastraat 30, 4361 EB Westkapelle
De tuin is aangelegd rond het voormalig politiebureau en heeft een grootte van 1250 m2. In 2018 is het achtergelegen voormalige speeltuintje bij de tuin gevoegd. Vanaf
dat moment is een volledig nieuw tuinontwerp gemaakt. We streven ernaar om de tuin zo natuurlijk mogelijk te maken met voornamelijk inheemse planten en weinig
verharding.
Adres: Pioniersweg 2A, 4364 RE Grijpskerke
Deze royale tuin van ruim 3300 m heeft vele verrassingen en heeft dankzij de al aanwezige oude bomen en het fraaie Zeeuwse landschap een mooie uitstraling. De
kleurrijke lange borders zijn een lust voor het oog. Verrassend zijn de eilanden in het grote grasveld met grassen, vaste planten en strandpalen. Bedekt met schelpen geven zij een vakantiegevoel welke goed bij Zeeland past. De rozenborder langs het fietspad geeft behalve kleur en geur ook een mooi uitzicht over het Zeeuwse landschap.
Vlak voor het tuinhuis is een leefkuil met een kleine vijver waarin veel waterplanten. De groentetuin met lange rozenpergola is omzoomd met een schapenhek en is
kleurrijk door een mix van eenjarigen. De wegeling achter in de tuin maakt een mooie wandeling door de tuin mogelijk. Naast het huis is een boomgaard met kleinfruit, appels, druiven en pruimen. Hij is niet heel groot maar toch zeer productief. Daar is een Vintage rozentuin gemaakt met vele Engelse rozen en vaste planten. En twee jaar geleden is er een stuk grasveld verandert in een mooie mini-prairie met veel droogte bestendige planten. Kortom een tuin om heerlijk in weg te dromen.
Toiletbezoek mogelijk.
Adres: Eindje de Rondte 45, 4416 CP Kruiningen
Hof Nimmerdor is een kleine liefhebberstuin met 40 m2 voortuin aangeplant met winterharde fuchsia’s , 2 abrikozen boompjes en 1 kweepeer. Via de poort, onder een witte wisteria door, kom je in een door heggen omringde tuin van 450 m2 , waarvan 60 m2 uit moestuin bestaat. In de siertuin liggen paden van wit grind die speels door de tuin langs een vijver leiden. De tuin is aangelegd met liefde voor de natuur en met zoveel mogelijk insect vriendelijke planten. De wintergroene vormstruiken zijn de basis en de rest zijn het planten die we mooi vinden, waaronder verschillende soorten rozen. Droogbloemen kweken en bloemen voor de vaas is ook een liefhebberij. De tuin is voortdurend in ontwikkeling.
Er is een kleine collectie van Hosta’s en Salvia’s. Winterharde fuchsia’s en botanische fuchsia’s hebben onze speciale belangstelling, waardoor we een verzameling hebben van ongeveer 60 verschillende soorten. In de tuin staat een gezellig prieel en twee kweekkasjes. De moestuin is vooral functioneel aangelegd met langs het pad van kastanje houten paaltjes verschillende fruitboompjes. De heggen rond de tuin worden goed bezocht door verschillende soorten vogels.
Toiletbezoek mogelijk.
Adres: Oudekamerseweg 22, 4451 NC Heinkenszand
Een eigen tuin, een plek onder de zon.
Het tuinseizoen is in volle gang. Waar de een genoegen neemt met een betegelde postzegel, kan het de ander niet groot en groen genoeg zijn.
De bloemenborders vol kleur stralen ons tegemoet en overal vliegen de vogels, vlinders en bijen vrolijk in het rond. Voor hen een waar paradijs. En dat is het voor eigenaren Jopie en Ton zeker ook.
"Vanuit Nisse zijn we hier in 2008 komen wonen”, begint Jopie haar verhaal. "Mijn vader woonde op deze plek. Hij hield enorm van fuchsia’s en had er honderden. Hij was een geweldige tuinman, kreeg overal leven in. Ik was de enige in het gezin die ook van die groene vingers had. Mijn vader wilde graag dat we hier kwamen wonen. Na zijn overlijden in 2006 hebben we het oude huis gekocht.” Dat oude huis werd eigenhandig door Jopie en Ton gesloopt.
De wens van architect Ton was namelijk om ooit een eigen huis te ontwerpen. Jopie laat het fotoalbum zien van de bouw. "We hebben heel veel zelf gedaan. Van het storten van de betonvloer tot het bekleden van het dak. De steentjes van de oude woning wilden we hergebruiken, dus ik heb ongeveer een half jaar lang steentjes afgebikt. Een enorme klus. Ondertussen woonden we in containers in de tuin.” Na drie jaar keihard werken konden de wooncontainers weg en konden ze eindelijk aan de tuin zelf beginnen.
Omdat Ton er verstand van heeft hoe je ruimtes goed kunt indelen, bedacht hij de structuur en zette de grote lijnen uit. "In de tuin in Nisse had ik al de nodige beginnersfouten gemaakt,” vertelt Jopie lachend. "Ik ben meer tuinboeken gaan lezen. Vervolgens maakte ik een Excel bestand aan om de kleur, hoogte en bloei van planten te noteren. Daarmee ben ik een ontwerp gaan maken. Eerst kwamen de winterplanten, omdat dat het moeilijkst is. Toen die basis stond, kon ik dat verder gaan aanvullen.”
Het bestand van Jopie is een indrukwekkend document geworden. Het telt zo’n zestien pagina’s met daarop de ruim zeshonderd vaste planten. De borders zijn genummerd en van iedere plant staat beschreven in welke border hij staat. Na vijftien jaar tuinieren zit de basis er nog steeds in. Wel werkt Jopie de plantenlijst altijd bij. "Er verandert natuurlijk wel eens wat. Sommige kwetsbare planten verlies je. Daar zet ik dan snel wat anders neer, want ik wil wel dat het vol staat. Het liefst zie ik nergens zwarte grond. En soms vind ik iets niet mooi uitpakken in een border. Dan schrijf ik dat op, zodat ik het volgend jaar anders kan doen.” Zo is border nummer 11, die aan de rechterkant op het perceel ligt, niet helemaal uitgewerkt zoals Jopie bedacht had. "Er zat te veel geel in. Die bloemen heb ik eruit geknipt en het knapte meteen op.” Waar wel veel geeltinten en ook oranje en rood te zien zijn, is in de zogenaamde hotborder. Deze staat recht in het midden voor het terras aan de woonkamer. "Ik word er altijd vrolijk van. Het is interessant wat het effect van kleuren en bepaalde combinaties is. Leuk om mee te spelen. Ik doe dat ook wel op gevoel. Veel mensen vinden deze kleuren heftig. De kunst is om het af te blussen met grassen en andere groene planten zoals buxus. Achterin de tuin hebben we een zee van buxusbollen. Daar ben ik wel trots op. Sommige planten daarvan zijn al veertig jaar oud.”
"Ik ben een fan van Piet Oudolf, een tuinontwerper die bekend staat om het gebruik van siergrassen en vaste planten. Dus behalve in de hotborder pas ik grassen ook op andere plekken in de tuin toe om rust te creëren.” Ton maakte in het ontwerp gebruik van lange lijnen, zodat de tuin extra groot lijkt. Maar elementen als een houten terras aan de achterzijde en een vijver in de voortuin, brengen er ook weer extra rustpunten in. Zo is de tuin mooi in balans. "Perfect is het zeker niet, er gaan bij ons ook dingen mis. Dat geeft niet. Het belangrijkste is dat we onze eigen ziel erin hebben kunnen leggen.”
De naam van de tuin, De Doolman, is ontleend aan het gebied waar het stel woont. ,,Ik ben geboren en getogen in deze omgeving en ik weet niet beter dan dat men vroeger al zei ‘We gaan een rondje naar d’n Doolman’. Het is een eeuwenoude weel, een waterpartij omzoomd met knotwilgen en populieren.” Omdat dit zo’n mooi stukje natuur is, wilden Jopie en Ton hun tuin daar op aan laten sluiten. Borrowed landscape noem je dat. ,,We hebben daarom gekozen voor een lage heg, zodat je zicht houdt naar het gebied erachter. Het lijkt net alsof het onderdeel is van de tuin.” "We gaan graag bij andere tuinen kijken en ontvangen zelf ook bezoekers”, vertelt Jopie. "Het uitwisselen van informatie en inspiratie en die connectie met anderen is heel leuk. Je krijgt eens een stekje mee of je geeft zelf zaadjes aan iemand weg. Een tijdje terug zocht iemand zaadjes van een specifieke plant. Die had ik, maar wel een paar jaar oud, dus ik zei erbij dat ik niet wist of het nog werkte. Kreeg ik laatst een kaartje dat het goed aangeslagen is.”
Al is de tuin vooral Jopies domein, ze heeft Ton inmiddels wel aangestoken. Hij helpt haar met het snoeien van de heggen en bij het realiseren van allerlei handige snufjes. Denk aan bijhouden van de website (www.doolman.nl) een pergola van betonijzer, plantenbaken op wielen en een verrijdbaar plateau voor de parasol en droogmolen. Samen besteden ze heel wat uren in de tuin. "’s Avonds gaan we vaak nog de tuin in. Het is gewoon veel werk, vooral in het voorjaar. Snoeien, onkruid wieden, met de hand overal bepalen wat weg moet en wat mag blijven. De zomer is de leukste tijd, dan kun je her en der bijsturen, wat planten opbinden. Aan het einde van de dag zitten we dan vaak op het houten terras en kijken uit over het land daar, met een goed glas…. Genieten na hardwerken.”
Adres: Zuidweg 5, 4443 AA Nisse
De tuin (1 ha) ligt voor een deel in het buitengebied van Nisse en bestaat o.a. uit: een weide met hoogstamfruit en een klein bos. Onder de hoogstambomen heb ik een weidetuin aangelegd op verhoogde zandbedden. Er is ook een deel van een oude boomgaard (met een zestal 100 jaar oude appelbomen) waarin ook bijzondere fruitbomen zijn aangeplant.
In deze boomgaard heb ik een zogenaamde hügelkultur aangelegd. Verder is er een moestuin, een siertuin met de nadruk op exotische planten en een kleine kas. Op het terrein staan verschillende bijenvolken. Het beheer van de tuin is ecologisch. Ik gebruik geen gif, brandnetels mogen blijven als ze niet in de weg staan, maaien doe ik alleen op plekken die intensief gebruikt worden (paden).
Onze in eigen beheer gebouwde ecologische woning met serre en diverse vegetatiedaken is onderdeel van de tuin en tevens een weerspiegeling van de manier waarop we tuinieren.
In de serre staan subtropische planten in de vollegrond. Op de verschillende terrassen staan een groot aantal (sub)tropische planten en bomen in potten en kuipen.