Walcheren

Nationale Tuinweek 10 t/m 19 juni 2023

Ook dit jaar is weer een nationale tuinweek.  Het thema is het “10-Punten plan: Klimaat vriendelijk tuinieren”.  In het kort zijn de 10 punten.

  1. De bodem is de basis.
  2. Maak je eigen compost.
  3. Zorg voor minder tegels in je tuin.
  4. Plant een (extra) boom
  5. Wees spaarzaam met water.
  6. Zorg voor voldoende variatie in de tuinbeplanting.
  7. Bekijk het gazon anders.
  8. Beperk het gebruik van turf.
  9. Vervang oude tuinmachines door elektrische en geluidsarme varianten.
  10. Vermijd bestrijdingsmiddelen.

Als deze punten je al bekend voorkomen dan kan dat kloppen.  De 10 punten zijn afgeleid van de 10 punten van de RHS. “10 ways to be more sustainable in your garden”.

Op de site https://groei.nl/actueel/nieuws/klimaatvriendelijk-tuinieren staan alle details en veel informatie wat je kan doen om je tuin klimaat bestendig en vriendelijk te maken.

De site groei.nl is trouwens een heel leuke site met veel instructie filmpjes.

Op dit moment is er nog geen activiteit gepland in de nationale tuinweek  wel wordt de week weer afgesloten met ons Open tuinen weekend.

De week wordt afgesloten met de Open Tuinen Dagen op 16, 17 en 18 juni. Klik hier voor meer informatie.

Wedstrijduitslag: Meest waterbewuste tuin van Nederland

Tuinvereniging Groei & Bloei organiseert van 10 tot en met 18 juni de Nationale Tuinweek 2023 met als thema ‘de klimaatvriendelijke tuin’. Met diverse activiteiten worden bezoekers geïnspireerd om tuin, balkon, dak- of buurttuin zo klimaatvriendelijk te maken. Bijvoorbeeld om meer groen toe te passen (tegel eruit, plant erin!) en bewuster om te gaan met water in de tuin. Als afsluiting van de tuinweek wordt het Open Tuinenweekend (17 en 18 juni) gehouden waarin meer dan 1.000 particuliere tuinen opengesteld worden voor publiek. Zo zijn de mooiste, groene paradijsjes van Nederland te ontdekken. Voor een overzicht van activiteiten en open tuinen: www.groei.nl/tuinweek

Zoetermeer, 8 juni 2023: De ‘meest waterbewuste tuin’ van Nederland ligt in Gelderland: De Groenling van Willem van der Leij en Marc Pennings in Wijchen. Zilver is er voor Annaparte, de tuin van Anneke Stolk uit Hoog Soeren (GLD). Colijnsplaats van Herma en Albert Jan Colijn uit Den Velde (OV) ontvangt brons. De verkiezing is een initiatief van tuinvereniging Groei & Bloei en vindt plaats in het kader van de Nationale Tuinweek (10-18 juni 2023) met als thema ‘Klimaatvriendelijk tuinieren’. De drie winnende tuinen en zo’n 1.000 andere in heel Nederland zijn op 17-18 juni 2023 te bezoeken tijdens het Groei & Bloei Open Tuinenweekend.

Goud

Juryvoorzitter Dirk Chevalier van Groei & Bloei: “De Groenling is een enorme inspiratiebron voor waterbewust tuinieren. Het laat zien dat je met creativiteit ook in een middelgrote tuin (100 tot 500 m2) het verschil kunt maken. Al het hemelwater dat valt, wordt opgevangen en gebruikt. De tuin is een echt groen paradijs met veel beplanting, hoogte verschillen, verschillende wadi’s en nauwelijks verhardingen. Niet alleen vogels, vlinders, bijen en hommels zijn er volop te vinden ook kikkers, salamanders, libellen en andere waterbeestjes genieten van de tuin, net als de eigenaren.”

Zilver

Annaparte is een grote tuin (2.000 m2) waar je volgens de jury volledig tot rust komt. Er zijn diverse manieren van wateropvang (wadi, regentonnen, infiltratiegoten en -kratten). Het is bewonderenswaardig om te zien hoe Anneke met het glooiende karakter van de tuin omgaat. Dat vraagt namelijk om speciale aandacht als het gaat om wateropvang, materiaalkeuze en de juiste plantenkeuze.

Brons

De jury vindt de Colijnsplaats (2.500 m2) een mooie liefhebberstuin met zeer gevarieerde borders. De vijver met roze waterlelies is een echte eyecatcher waar onder andere ook padden, kikkers en insecten van genieten. Het hemelwater dat valt, wordt opgevangen en optimaal gebruikt. De beplanting van de relatief jonge tuin (5 jaar) moet nog tot volle wasdom komen.