Walcheren

Terugblik workshop Ikebana

Workshop Ikebana 26 februari 2022

Op een stralende zaterdagmorgen werden we door Ilse van Es ontvangen in haar sfeervolle atelier in Vrouwenpolder.Terwijl we van koffie en thee met wat lekkers genoten, vertelde Ilse ons over de beginselen van Ikebana.
Bij deze Japanse vorm van bloemschikken draait het om de schoonheid van de bloemen en hun betekenissen. Dit in tegenstelling tot onze westerse cultuur waar het vaak gaat om de kwaliteit van de bloemen en of ze lang meegaan. De bloemen en andere materialen die gebruikt worden zijn afhankelijk van het seizoen. Iedere bloem heeft een andere betekenis. Een anemoon staat bijvoorbeeld voor zorgzaamheid en een anjer voor toewijding. Je werkt in drie hoogtes en in asymmetrische driehoeken.
Na de uitleg kregen we een aardewerk schaaltje en een kenzan. Hier steek je de bloemen in. Na de keuze van de eerste centrale bloem kwam de uitdaging om in goede hoogtes en in driehoeken te werken. Ook moet je de balans in de gaten houden. Soms kiept je kenzan om.
et is de kunst om iedere bloem tot zijn recht te laten komen en een mooie compositie te maken. Je blijft je schaaltje draaien. Je werkt echt anders dan met het maken van een “gewoon” bloemwerk. En dat is even wennen. En met andere ogen naar een bloem kijken. Komt hij tot zijn recht?
Het was ook wel een moment van bezinning. Leerden we hier werken op een manier waar we in de toekomst wellicht naartoe moeten? Nu bloemen door de stijgende energieprijzen ook in Nederland duur worden en we wellicht ook niet meer altijd alle bloemen tot onze beschikking hebben?

Elly Klap – van Strien, gastschrijfster redactie