Walcheren

Terugblik cursussen herfst 2022

Tuinontwerpcursus  oktober/november 2022 door Liesbeth Hamelink

We hebben hard gewerkt tijdens de 5 avonden van de tuinontwerpcursus. Er waren deelnemers met een kleine tuin. een grote tuin of sommigen wilden een tuin ontwerpen voor een kind dat net verhuisd was of zou gaan verhuizen. Kortom, een gemengd gezelschap.
We hebben met z’n 8en deelgenomen aan deze cursus. Het waren maar 5 avonden en je kunt natuurlijk niet verwachten dat je daarna een volleerd tuinontwerper bent, maar we hebben allemaal de cursus goed afgerond met een nieuw ontwerp voor de tuinen.
Liesbeth heeft ons de basis beginselen bijgebracht  die we daarna moesten toepassen in ons eigen ontwerp.  De tips van Liesbeth zijn zeer waardevol maar ook de ideeën van medecursisten helpen.
We kunnen met wat we ontworpen hebben aan de slag!

Wendela van Dijken, cursussen

 

Snoeicursus  22 november bij Jurjen van Opstal op het Vierendeel

Het weer was koud maar wel droog bij de snoeicursus. Er waren zoveel aanmeldingen voor de snoeicursus dat er 2 groepen gemaakt zijn zodat iedereen voldoende aandacht kon krijgen van Jurjen. De eerste van 10.00-12.00 uur en ’s middags van 14.00-16.00 uur. Allemaal enthousiaste deelnemers die graag meer wilden weten over het snoeien.
Dit keer ging het vooral over het snoeien van heesters. Jurjen begon met een uitleg in de Orangerie over de verschillende groeiwijzen van heesters en hoe ze te snoeien en vooral hoe je niet moet snoeien.

Wat hebben we geleerd? Hierbij een hele  korte impressie, er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over het snoeien:
Snoeien kun je het beste doen na de bloei. Er zijn verschillende knopstanden waar je rekening mee moet houden: verspreid, tegenoverstaand, clusterknoppen. Verkeerd snoeien kan ervoor zorgen dat je heester een rommeltje wordt en dit jaar niet gaat bloeien. Op zich niet zo’n probleem, de natuur herstelt zich wel maar toch jammer als je prachtige struik in de zomer niet gaat bloeien. 
Met 3 gereedschappen kun je eigenlijk alles snoeien: snoeischaar en koop een goede snoeischaar, let op de snijvlakken. Felco is duur maar goed. Handzaag voor de dikkere takken en een takkenschaar voor het grote werk.
Op het landgoed Vierendeel zijn genoeg bomen, struiken en planten voorhanden zodat Jurjen uitgebreid kon vertellen hoe je de verschillende bomen en struiken moet snoeien. Hij ging uitgebreid in op vragen van de deelnemers. Iedereen heeft lekker kunnen knippen en snoeien.

Volgend jaar (waarschijnlijk eind februari) geeft Jurjen een snoeicursus over specifiek het snoeien van fruit, gevarieerd, dus niet alleen fruitbomen.. Exacte datum zal  in de nieuwsbrief komen.
Al met al een koude maar heel leerzame dag.

Wendela van Dijken, cursussen