Walcheren

Open Tuinen 2023: VR 16, ZA 17 en ZO 18 juni

Gratis toegang voor leden en niet-leden.

Diverse locaties op Walcheren.
Open op vrijdag 16, zaterdag 17 en  zondag 18 juni  van 10.00-17.00 uur (tenzij anders vermeld)
Niet alle tuinen zijn alle dagen open, wel altijd op zaterdag 17 juni.

Gratis toegang tijdens de Open Tuinen dagen in verband met de promotie voor Groei & Bloei.
Dit jaar doen maar liefst 16 tuinen mee!

In sommige tuinen kunnen planten en/of stekken aangeboden of verkocht worden. Ook is het mogelijk dat er ergens wordt geëxposeerd of dat er brocante wordt verkocht of koffie / thee aangeboden. Dit wordt kort vermeld in de Open Tuinen flyer en uitgebreid op de website en in nieuwsbrieven.

Het thema voor 2023 is: Groei & Bloei Walcheren, al 75 jaar jong!

Leden van Groei krijgen dit jaar GEEN exemplaar van de flyer meer thuisgestuurd (dure portokosten). U kunt de flyers in juni afhalen bij  VVV inspiratiepunten (Domburg, Veere, Middelburg) en ook bij de deelnemende tuinen zelf. Bezoekt u een eerste tuin dan kunt u daar een flyer meenemen voor volgende tuinbezoeken.

Daarnaast kunt u de flyer downloaden; klikt u hier.

Lieneke Hubrechsen, coördinator Open Tuinen

Informatie per tuin

Tuin 1

Tuin van Els en Piet Roekamp
Oostkapelseweg 16, 4364 RD  GRIJPSKERKE
Open op zaterdag.

De tuin is ca. 3.000m2 groot. Er is een kleine boomgaard met appel- en perenbomen. In de achtertuin twee grote borders en in de voortuin borders en gras. Aan de zijkant van het huis is een kleine moestuin. Er is koffie en thee met wat lekkers.

Tuin 2

Tuin van Willeke en Ruud Verschuur “De Pionier-Ster” www.tuindepionierster.nl
Pioniersweg 2A, 4364 RE  GRIJPSKERKE
Open op vrijdag en zaterdag 
Er is een toilet aanwezig.

De tuin van ruim 3.300 m2 heeft vele verrassingen en mede dankzij de al aanwezige oudere bomen en het fraaie Zeeuwse landschap een mooie uitstraling. De kleurrijke weelderige borders zijn een lust voor het oog. Fraaie kleurcombinaties van vaste planten en rozen, verrassende doorkijkjes en het landschap dat in de tuin getrokken wordt maak het een tuin om in alle seizoenen van te genieten. De voortuin heeft afgelopen winter een metamorfose ondergaan. En de groentetuin staat er weer fris en fruitig bij.
Op een van de vele bankjes kunt u en tot rust komen en wegdromen met een heerlijk bakje koffie of thee. Er zijn jam en plantjes te koop.

Tuin 3

Tuin van Regula Sieber, Tuin De Gouden Haan
Dorpsstraat 51, 4352 AB  GAPINGE
Open op zaterdag en zondag.

Een Zeeuws boerenhuis met plankenschuur, in het kerkdorpje Gapinge. De voortuin verraadt een voorkeur voor natuurlijk ogende, losjes groeiende planten. Enorme Crambes en tere bloesem van Prunus autumnalis wolken er bovenuit. Heesterborders, gevarieerd in bladvorm en kleur, omlijsten de lange achtertuin. Twee kijklijnen domineren het tuinplan, dat eigenaresse zelf ontwierp. Vanaf het  beschut overgroeide achterterras zie je - via een graslaan met oude fruitbomen en tussen stroken zomerbloeiende eenjarigen en grassen door -  de wei, waar schaapjes en pluimvee scharrelen. De tweede zichtas, langs mini-rosarium, groentevakken, kruidenplanten en bijenkasten, richt zich op de torens van de hoofdstad. Een paar indrukwekkende bomen zorgen voor schaduw, hagen creëren structuur. Maar het klapstuk van de tuin is de border, met in elk seizoen een boeiende variatie aan bloeiende planten.

Tuin 4

Tuin van Olga Ansink
Noordweg 481, 4333 KE  MIDDELBURG (ST.LAURENS)
Open op zaterdag en zondag.
Er is een toilet aanwezig.

Aan de voorkant functioneel met hagen, die naar huis en carport leiden; aan de achterkant een mini-coulissenlandschap met intieme plekjes voor mens en dier. Vorm en inhoud van de tuin zijn in de afgelopen 7 jaar geleidelijk ontstaan, waarbij oude elementen behouden en nieuwe toegevoegd zijn. Centraal in de achtertuin staat de 70-jarige notenboom, die een waaier van zonlicht en schaduw over de tuin strooit. De tuin meet circa 1.500m². Hij ligt op de "helling" van een oude kreekrug, met in het verleden wateroverlast tot gevolg. Nu is de tuin voorzien van een bypass. Verder wordt regenwater vanaf het platte dak van het huis opgevangen in twee depots met in totaal 6 m³ inhoud. In de achtertuin staat ook een in 2015 gebouwde moderne Zeeuwse schuur. Dit is het atelier, waar Olga schildert en les geeft. Ter gelegenheid van de Open Tuinen Dagen stelt Olga ook haar atelier open en exposeert zij werken in aquarel-, acryl- en olieverf.

Tuin 5

Tuin van Henk en Dees Weemaes
Noordweg 382, 4333 KK  MIDDELBURG (ST.LAURENS)
Open op zaterdag en zondag.
Er is een toilet aanwezig.

Het totale perceel is 1.200 m2. De tuin is globaal in drieën verdeeld: deel 1 met terras, borders, pergola met druif en tuinhuis, deel 2 met grasveld, borders en moestuin, deel 3 met terras, vijvers en treurwilg. We tuinieren heel graag en leren ieder seizoen weer bij! Behalve de tuin is er nog meer te zien:

  • Waterschilderijen van Leen van Duivendijk (www.leenvanduivendijk.nl)
  • Divers werk (meerdere technieken) van Catalijn van Wijk
  • Gedichten (wandelingetje door de tuin)

We verkopen koffie/thee en taart, dus kom gewoon lekker kijken en even uitrusten!

Tuin 6

Tuin van Gilbert Geldof
Noordweg 216, 4333 GN  MIDDELBURG
Open op zaterdag.

In het kort, de tuin is 750 m2 groot en is echt een plantentuin, heel veel planten, de tuin van een plantenfreak en verzamelaar. De tuin bestaat uit 6 gedeeltes namelijk: een cottagetuin, wintertuin, tropische tuin, bostuin, hotborders en een mediterraan deel en verder heel, heel, heel veel potten met de gekste dingen. De achtertuin sluit aan op het mooie natuurgebied Brigdamme met het “beroemde” Brigdamse padje.

Tuin 7

Tuin van Anita en Leo van der Klip
Brandenburglaan 12, 4333 BZ  MIDDELBURG
Open op vrijdag en zaterdag.

De tuin een 720 m2 grote kleurrijke stadstuin in een jaren 30 stijl woonwijk in Klarenbeek/Middelburg. De tuin heeft wat van een Engelse cottage stijl tuin, is insect- en vogelvriendelijk met kleurrijke gemengde borders, hagen van taxus, haagbeuk en buxus, een moestuin en diverse zitjes om van de tuin te genieten. In de tuin staan diverse bomen, waaronder fruitbomen, groenblijvende struiken enkele rozen, diverse dahlia’s, vaste planten en eenjarigen. Een deel van de tuin is moestuin met verhoogde bedden, muurkas en koude bak.

Wij hebben een vriend, collega gevraagd of hij enkele van zijn beelden wil exposeren in onze tuin tijdens de tuindaden. Hij wilde dat graag doen. Zijn naam Richard van Bremen. Hij heeft sinds kort een website https://www.richard-van-bremen.nl

Tuin 8

Tuin van Gerrit en Regina Geerse
Tureluurstraat 8, 4332 CJ  MIDDELBURG
Open op zaterdag.

De tuin is niet zo groot, maar er is veel te zien en er is een kasje . Het is een natuurtuin; een paradijs voor bijen, vlinders en andere insecten, met veel vogels en ook egels. Verder zijn er vijf bijzondere bomen, bijv. een olijf die honderden jaren oud is. Ook een vijver en kippenhok. Genoeg zitjes om even bij te komen en er is koffie of thee en gebak. Schilderijen worden geëxposeerd (bij droog weer) in de tuin.

Tuin 9

Tuin van Trienke Wams
Kruitmolenlaan 7, 4337 KN  MIDDELBURG
Open op zaterdag.

Een stadstuin van 700 m2 aan het water. Grotendeels aangelegd in terrassen met verhoogde borders om het tuinieren ook op latere leeftijd mogelijk te houden. De tuin heeft een grote verscheidenheid aan bijzondere planten en struiken. Ook zal er in de tuin keramiek en beeldhouwwerk tentoongesteld worden.

Tuin 10

De Stadstuin
J.W. Thibautstraat 31, 4336 EA  MIDDELBURG
Open op zaterdag.

De Stadstuin in Middelburg Zuid bestaat nu 10 jaar. De tuin is aangelegd op een voormalig grasveld bij het huidige winkelcentrum en is ongeveer 1.500 m2.  De tuin is in de loop van de afgelopen 10 jaar veranderd door de aanleg van verschillende plekken om te zitten zoals een prachtige vlonder aan het water en tafel met banken onder een pergola begroeid met een mooie druif. Ook zijn er verschillende rozenbogen begroeid met allerlei klimrozen.  De tuin heeft schaduwborders en borders waar veel zon komt. De beplanting is dan ook zeer divers. Omdat de tuin is aangelegd op initiatief van SVRZ Middelburg is de tuin zeer toegankelijk voor mensen met een beperking.

Tuin 11

Tuin van Monique den Ouden
Burg.Stemerdinglaan 29, 4388 JV  OOST-SOUBURG
Open op zaterdag.
Er is een toilet aanwezig.

Voor het ontwerp van de tuin heeft Liesbeth Hamelink geholpen. Samen met haar is gekozen voor ronde vormen in de tuin en altijd iets dat bloeit. Zo is er ook altijd wat te vinden voor de bijen en vogels. Verder is er gekozen voor veel eetbare planten naast sierplanten. Er zijn notenbomen en -struiken, fruit, een moestuin en een kruidentuin.
Kortom, een heerlijke tuin om in bezig te zijn of lekker te relaxen. Kom gezellig iets drinken, terwijl u geniet van live muziek.
Er zijn zaden uit de tuin verkrijgbaar, er zijn 3 kunstenaars aanwezig met hun spullen: sieraden, schilderijen en prachtige kaarten.

Tuin 12

Tuin van Ben en Connie Walraven “De Houtenhandsche Hof”
Wielemakersbaan 4, 4371 PM  KOUDEKERKE
Open op vrijdag, zaterdag en zondag.

De architectonische basis van de 4500 m² grote Houtenhandsche hof is in 1995 gedeeltelijk ontworpen door mevrouw Poley uit Nisse. De tuin is onderverdeeld in strakke tuinen waarin gevarieerde borders met een keur aan vaste planten, een grote natuurvijver die vloeiend in het gazon overgaat, een lange grassenborder, de lommerrijke boomgaard, een moestuin waarin bekende maar ook onbekende groenten worden gekweekt en een hobbykwekerij. De bezoeker wordt tijdens zijn wandeling door de tuin verrast door de diversiteit aan hedendaagse sculpturen van hardsteen.

Tuin 13

Tuin van Fam. Cijsouw “’t Hofje”
Noordweg 4, 4373 SM  BIGGEKERKE
Open op zaterdag.
Er is een toilet aanwezig.

Tuinieren is de grote passie van Joke Cijsouw. Rond het boerenhof is een pracht van een tuin gerealiseerd met veel borders, mooie buxussen en ook volop bloemenkleur van bijvoorbeeld de rozen. Beestjes kijken kan ook. Er zijn ganzen en schapen. Verder is er koffie met wat lekkers en brocante te koop.
In de schuur kunst van Rina de Korte (zie www.kunstuitleenzeeland.nl) ; zie info hieronder. De tuin is ook altijd open op donderdag.

Tijdens het jubileum van de open tuin dagen ben ik daar aanwezig met mijn werk. Mijn naam is Rina de Korte, ik woon in Zeeuws-Vlaanderen. Mijn tassen maak ik van acrylverf op schildersdoek in combinatie met allerlei anderen materialen. Zo is het elke keer weer een andere tas, groot of klein, altijd uniek. Verder werk ik voornamelijk met aquarel. Frisse kleuren, klederdracht en veel beweging is een kenmerk van mijn werk.

Tevens wordt er werk van Agnes de Korte geëxposeerd: met droogbloemen.. 

Tuin 14

Tuin van Fam. Dingemanse
Werendijke 12 (camping Werendijke), 4374 SL  ZOUTELANDE
Open op zaterdag.

Kloostertuin Werendijke is in 2008 aangelegd en gebaseerd op een Benedictinessenklooster wat hier in de 13e eeuw heeft gestaan. De tuin is ca. 2000 m2 groot en kenmerkt zich door grote zichtlijnen met rechte, kruisvormige en symmetrische paden en vakken met klassieke vierkante vormen. De tuin is divers met o.a. een moes-, kruiden-, bloementuin, boomgaard en biedt vele leuke zitjes.

Tuin 15

Tuin van Jo en Leunis Minderhoud “Klanktuin 88” (www.klanktuin88.nl)
Prelaatweg 88, 4363 NJ  AAGTEKERKE
Open op zaterdag en zondag.

Onze  tuin van 3000m2  is opgebouwd van niets in 2001 naar een inmiddels volwassen tuin. De tuin bestaat grofweg uit vier verschillende delen waarin plaats is voor fruitbomen , vijvers , diverse borders en terrassen. Verder is er een groentetuin waar volledig biologisch wordt getuinierd met hierbij een kippenhok.
Om dit te bereiken zijn we een aantal jaren geleden lid geworden van de Belgische ecologische vereniging Velt (www.velt.nu) met een actieve afdeling in Zeeland.
Bij het aanleggen van de tuin hebben we gelet op de bloeitijd en bladstructuur en hoogte zodat er altijd iets aantrekkelijks is voor mens en dier. Ook in de siertuin wordt ecologisch getuinierd wat onder andere inhoudt dat er geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt en dat afgeknipte bloemstengels e.d. in de tuin blijven liggen zodat diverse beestjes hier hun voordeel mee kunnen doen en vervolgens composteren.

De tuin is alleen vanaf de achterzijde te betreden in de Sint Jan ten Heereweg.

Voor de kunst en cultuur t.b.v. het 75 jarig jubileum zijn de volgende exposanten bij ons aanwezig:

  • Jos Boogaard : Jos is al ruim 35 jaar actief als kunstenaar en geeft ook teken- en schilderlessen . Ze werkt met verschillende technieken zoals sumi-e-techniek en met inkt en aquarel op rijstpapier. Voor meer informatie www.josboogaard.com.
  • Janine Minderhoud : Janine maakt composities met String Art en Dot Painting met als inspiratie de heilige geometrie , sterrenkunde en de chakra’s.
  • Bij droog weer geeft Jo om 14.00 uur een demonstratie met klankschalen en andere instrumenten voor klanksessies.

Tuin 16

Tuin van Frans en Betsie de Visser
Beukenlaan 37, 4356 HK OOSTKAPELLE
Open op vrijdag en zaterdag.

De tuin is ca.1.100 m2 en gelegen aan de rand van de Manteling. Er wordt  getuinierd op zandgrond, wat voor- en nadelen heeft, heerlijk is om in te werken, maar wat minder voor de rozen. Er wordt naar gestreefd  het hele jaar door iets te laten bloeien.
De tuin is jaarlijks open tijdens de Kunstroute, in 2023  op 26 en 27 mei en op 25 en 26 augustus (zie www.kunstrouteoostkapelle.nl) en de Zeeuwse Tuin 2-daagse, in 2023 op 2 en 3 juni en 23 en 24 juni.
Er is keramiek in de tuin aanwezig.

Overzicht Open tuinen 2023 per dag

Fietsroutes zaterdag / zondag