Walcheren

Afdeling Goes: lezing 11 januari 2023

LEZING EETBARE BLOEMEN

DATUM: Woensdag 11 januari 2023. TIJD: Aanvang 19.30 uur; PLAATS: Verenigingsgebouw Amicitia, Schimmelpenninckstraat 14, 4481AG Kloetinge.KOSTEN: Voor Groei & Bloei leden met maximaal 1 introduce gratis, voor niet-leden van Groei & Bloei en meerdere introducees 3,00 euro per persoon. OPGEVEN: Voor7 januari  (liefst per email)  bij Frans Beijerling, e-mail  ff.beijerling(at)home.nl of per telefoon: 0167 567 847.

Deze lezing staat geheel in het teken van eetbare bloemen. Welke soort bloemen zijn geschikt om te eten, hoe kweek je ze en aan welke eisen moeten de bloemen voldoen. Op al deze vragen krijgt u vanavond een antwoord. IN de betere restaurants zie je meer en meer dat eetbare bloemen bij de lunch of diner zeer creatief gebruikt worden en nog lekker zijn ook!Niet moeilijk om te gebruiken, want een toastje met wat salade en een Boragebloemetje (komkommerkruid) is zo gemaakt en ziet er veel aangekleder uit. Een leerzame avond dus.

Deze lezing wordt gegeven door Greet & Frans Beijerling.

Omdat er ook een proeverijtje is willen we graag weten hoeveel deelnemers er komen, dus graag opgeven voor 7 januari bij Frans Beijerling, e-mail  ff.beijerling(at)home.nl of per telefoon: 0167 567 847.

Afd. Zws-Vlaanderen: Winterwandeling Waterdunen 14/01/23; aanmelden tot 7/01/23

Za 14 januari 2023 Winterwandeling in Waterdunen

Op zaterdag 14 januari 2023 hebben we de inmiddels traditionele winterwandeling en nu in Waterdunen te Breskens onder leiding van een gids van Het Zeeuwse Landschap.
Start parkeerplaats Waterdunen, Hogedijk 3, Breskens, verzamelen 10.15 uur.

Waterdunen is een bijzonder natuur- en recreatiegebied in aanbouw en ligt op de grens van land en zee. Die ligging, dat samenspel tussen water en land, zilt en zoet, eb en vloed, onderscheidt dit stuk Zeeland van andere regio’s. Waterdunen bestaat uit een gebied van 350 hectare aan de West-Zeeuws-Vlaamse kust. Hier heeft het getij de hoofdrol.

Wandel over de paden en de bruggen en kom dicht bij de vogels die hier rusten, eten en broeden. En geniet van de natuur. Waterdunen is een geliefd tussenstation voor trekvogels. Ze vinden in dit gebied voedsel en rust voordat ze hun verdere reis kunnen maken. Ook zijn er vele vogels die in Waterdunen neerstrijken op de speciaal voor hen aangelegde broedeilanden. In het westen van het gebied vindt je twee vogelkijkhutten die speciaal ingericht zijn voor kinderen. Langs het middenpad vindt je nog twee vogelkijkhutten: de koloniehut (met uitzicht op de broedeilanden) en de trekvogel hut (met uitzicht op de kreken).

Ga je gezellig mee wandelen op 14 januari 2023?
Een gids van Het Zeeuwse Landschap gaat met ons mee en zal ons meer vertellen over het gebied.
We verzamelen om 10.15 uur.
Startpunt; Hof Waterdunen, Hogedijk 3 in Breskens. Naast de dijk, op lager terrein, zie je Hof Waterdunen liggen. Je kunt gratis parkeren op het erf van de boerderij. Loop dan door tot achter de grote schuur, bij het ontvangstgebouw (gebouw met de glazen gevel).
Start wandeling: 10.30 uur. Om ongeveer 12.30 uur zijn we weer terug.
Maximaal aantal deelnemers: 20
Na afloop van de wandeling kunt u opwarmen met een kop koffie / thee met iets lekkers bij een strandpaviljoen.

Kosten: geen kosten voor leden en € 5, - voor niet-leden. Wilt u de kosten voor deze wandeling overmaken naar rekening NL29RABO 0330 4482 69 t.n.v. Groei & Bloei o.v.v. Waterdunen.
Graag vooraf aanmelden (voor leden en niet-leden) via een e-mailbericht aan defeijtermarjan(at)gmail.com t.a.v. Marjan de Feijter, uiterlijk 7 januari 2023.

De wandelroutes zijn een combinatie van verharde paden, onverharde paden en vlonderpaden. Het onverharde gedeelte van de wandelroute kan bij regen modderig zijn. Kies daarom voor stevige schoenen.
Meer informatie; zie www.waterdunen.com.

Afdeling Tilburg

Er zijn nog enkele plaatsten vrij voor de Workshop fruitbomen snoeien!
Op 4 februari vindt de winterwandeling weer plaats. De datum is te kort dag voor de nieuwsbrief, vandaar dat u nu de informatie per mail ontvangt.

Zaterdag 21 januari Workshop fruitbomen snoeien
Het snoeien van fruitbomen kan op verschillende manieren, dit gaat boomdeskundige Wim van de Sande uitleggen in een tweeëneenhalf uur durende workshop in een boomgaard in Oisterwijk.
Onder het genot van een kopje koffie starten we met de theorie van het snoeien en uitleg van het gereedschap. 
Veiligheid komt uiteraard ook aan bod. Daarna gaan de cursisten de te snoeien takken markeren.
Samen bekijken we waarom juist déze takken verwijderd moeten worden en wordt de boom daadwerkelijk gesnoeid.
Wim bespreekt met ons het eindresultaat en de vervolgstappen. Dus, heb je zelf één of meerdere fruitbomen of ben je van plan die te gaan planten, dan is deze leerzame workshop beslist een aanrader!
Want door goed te snoeien, genereer je meer vruchtopbrengst! Zelf graag zorgen voor stevige schoenen, werkhandschoenen, eventueel snoeischaar en snoeizaag.

 Datum en tijd:  zaterdag 21 januari, 10.00 uur tot 12.30 uur. Bij voldoende deelnemers start groep 2 van 13.30 tot 15.00 uur. Bij slecht weer stellen we het een weekje uit naar 28 januari, zelfde tijd(en)
Waar:  Spreeuwenburgerweg 30 Oisterwijk (meer info hierover krijgt u bij aanmelding)
Kosten:  € 10,- voor Groei & Bloeileden, niet-leden: € 15,-
Aanmelden:  zo spoedig mogelijk bij Arianne Verhoeven via tuinontwerpenadvies(at)outlook.com

 

Zaterdag 4 februari Winterwandeling op de Regte Heide in Goirle
Vier februari organiseert onze vereniging de inmiddels traditionele winterwandeling. Dit jaar hebben we als locatie de Regte Heide in  Goirle gekozen.
Onder begeleiding van 2 gidsen van de Gôolse Geheimen uit Goirle maken we een wandeling van ongeveer 1,5 tot 2 uur (ongeveer 7 km).
Eén van de gidsen (Varno Morseld) heeft veel kennis over de natuur op de heide, de andere (Niek Schenning) kan veel vertellen over de historische plekken die we onderweg tegenkomen.
Het belooft dus een mooie en interessante tocht te worden.

We verzamelen bij Koeienbedrijf De Regte Heiden van de familie van Roessel in Riel. Hier kan de auto of fiets worden geparkeerd.
Van daar uit vertrekken we voor de wandeling die ongeveer 1,5 tot 2 uur zal duren (afhankelijk van het weer).
Ter afsluiting zijn we uitgenodigd bij de boederijwinkel voor een warme kop koffie of thee met wat lekkers.

Datum en tijd: zaterdag 4 februari 2023, aanvang: 10.30 uur, eindtijd: tussen 12.00-12.30 uur
ocatie: De Regte Heijden, Oude Tilburgsebaan 12A, 5133 BE Riel
Kosten: deelname is gratis voor onze leden met een introducé. Niet-leden betalen een bijdrage van € 5,- per persoon
Aanmelden: tot 23 januari via mail bij Thérèse Sparidaens: tsparidaens(at)ziggo.nl
Meer informatie over Gôolse Geheimen is te vinden op: https://www.goolsegeheimen.nl/Vriendelijke groet,

Mieke van Doorn
wijzigingen in uw mailadres kunt u doorgeven aan mieke.van.doorn(at)planet.nl ; Graag daarbij uw naam en adresgegevens vermelden.

 

Afdeling Roosendaal

ZONDAG 8 JANUARI TRADITIONELE SNERTWANDELING 

Gezellig met elkaar in het nieuwe jaar een wandeling maken, dit jaar in de Kraaienberg aan de rand van het Markiezaatsmeer. 
De Kraaijenberg is een heuvel op de grens van zandgronden en zeekleigronden in de gemeente Bergen op Zoom en maakt deel uit van de Brabantse Wal. Het ligt te midden van de Augustapolder, het verdronken dorp Hildernisse, Zeeland en het landgoed Mattemburgh, tegen de stad aan. De steilrand waar de Brabantse Wal om bekendstaat, is goed zichtbaar op de Kraaijenberg. Daarnaast is het een van de weinige punten waar de zandgronden niet grenzen aan polders, maar direct aan kreken en gorzen, in dit geval van het Markiezaatsmeer 
We starten met koffie en appelgebak in de Orangerie Mattemburgh, daarna rijden we naar het parkeerterreintje onderaan de Kraaijenberg. 
We gaan van daaruit wandelen, het is geen grote wandeling. Met gids Hanneke Oosterlee ontdekken we een prachtig stukje natuur dat deel uitmaakt van de Brabantse Wal aan de rand van het Markiezaatsmeer. Vanuit een uitkijktoren zien we het Markiezaatsmeer, de Oesterdam en in de verte de Oosterschelde. Er is een vogelkijkhut, de achttiende-eeuwse hoeve Hildernisse aan de voet van de Brabantse Wal. 
We pakken de auto weer en gaan terug naar Orangerie Mattemburgh waar we gaan genieten van een kop erwtensoep.

Locatie: Orangerie Mattemburgh, Antwerpsestraatweg 181, 4631 PN Hoogerheide. Parkeren langs de Antwerpsestraatweg 
Datum: zondag 8 januari 2023 om 10:00 uur. Kosten: €10,00 voor leden; niet-leden en introducees betalen €15,00. Dit is voor koffie met wat lekkers bij binnenkomst en een portie erwtensoep na de wandeling. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. 

Aanmelden: t/m woensdag 4 januari bij Hanneke Oosterlee, 06 14216513 of h.oosterlee.lentz(at)gmail.comMeerijden: Geef bij aanmelden door of je wil meerijden of iemand mee wil nemen/op wil halen.