Walcheren

Terugblik excursie park Toorenvliedt 2/4/2022

Verslag excursie Toorenvliedt.

2 april : het was opeens weer winter na een periode van heerlijk voorjaarsweer met 15 tot 17 graden. Toch nog een “snertwandeling”?
We begonnen met 6 graden, maar wel met zon. Een dag eerder, op 1 april, lag er sneeuw in het land en stond er een gure wind!
34 deelnemers en 2 gidsen stonden bij de ingang van Toorenvliedt bij de zwarte toegangshekken.
Helaas waren er een paar afmeldingen en een paar mensen konden de ingang niet vinden.

De 2 gidsen vertelden enthousiast over de geschiedenis, de eigenaren, de ontwikkeling van het park, de bunkers, de vogels en planten.
In 1650 werd de buitenplaats Huize Toornvliet gebouwd. Het werd 6 weken per jaar in de zomer bewoond en de tuinman zorgde voor de tuin die in Franse stijl was aangelegd.
Later werd de tuin gemoderniseerd en in Engelse landschapsstijl veranderd. Het was een particuliere tuin.
In de tweede Wereldoorlog werd er door de Duitsers beslag gelegd op het landgoed en werd er een communicatiebunker gebouwd in de tuin. Tegenwoordig een museumbunker, die te bezoeken is. In 1944 werden er zelfs nog extra bunkers gebouwd om de Atlantic Wall te verstevigen. Na de oorlog en de inundatie heeft Middelburg het landgoed overgenomen en er het huidige openbare park van gemaakt.
De gebouwen hebben allerlei functies gehad.

In het park is ook nog een openluchttheater geweest op de plek waar nu vogelopvang De Mikke is. Vanwege vogelgriep konden we de Mikke helaas niet bezoeken. Maar we hebben de ooievaars op hun nest gezien, de kwak over zien vliegen (een soort kleine reiger) en het winterkoninkje, de tjiftjaf, koolmezen en merels uitbundig horen zingen.
Het groen spoot er uit, ondanks de kou waren er al veel bloeiende bloemen te spotten: blauwe druifjes, narcissen, bosanemoontjes, kievitseitjes, helmbloem, dovenetel, fluitekruid, daslook, sterhyacintje en niet te vergeten het bakkruudje.

We hebben tot slot allemaal het labyrint bezocht en over de achtergrond hiervan gehoord. Eén groep heeft het labyrint gelopen voor vrede in de wereld.

Het was een heerlijke frisse wandeling. De koffie met koek na afloop smaakte daarom extra lekker.

De gidsen Annemarie Sturm en Lilian Gillissen van de IVN werden hartelijk bedankt voor hun leuke en interessante rondleiding met een doosje bonbons/paaseitjes.

Liesbeth Hamelink, Reiscomissie

Tip: klik op een afbeelding voor een vergroting