Walcheren

Terugblik kerstworkshop 2022

De workshop van zaterdag 17 december 2022 was een groot succes. Er kon gekozen worden voor het maken van een kerstkrans of een kerstfestoen. De kerstkrans kon gemaakt worden op een strokrans, maar ook op een metalen ring. En uiteindelijk is er ook nog een kerststerretje gemaakt door de jongste deelneemster. Mijn kleindochter Joann was namelijk met haar moeder Sophia meegekomen.
De workshop was in het eigen atelier van Ilse van Es in Vrouwenpolder. In deze sfeervolle omgeving gingen alle deelnemers voortvarend aan de slag. Er was geen voorbeeld, maar na uitleg van Ilse kon iedereen aan de slag om vooral de eigen creativiteit ruimte te geven. Er was een grote keuze aan diverse materialen. Kerstgroen, eucalyptus, kruiden zoals tijm en rozemarijn, gedroogde materialen w.o. diverse soorten droogbloemen en zaaddozen, gekleurde materialen zoals riet, maar ook gekleurde eucalyptus, waaiers, kerstballen, kortom te veel om allemaal op te noemen. 
De werkwijze voor het maken van een strokrans is anders dan die voor een krans op een metalen ring. De strokrans wordt eerst bekleed met mos, daarna omslingerd met binddraad. Dan kan er divers materiaal op bevestigd worden met krammen. Voor de ring geldt dat er gewerkt wordt met steeds kleine "boeketjes" die vervolgens met draad of touw aan de ring geknoopt worden. 
De festoen worden hangend aan een haak gemaakt. Het is eigenlijk ook bedoeld als deurhanger. De materialen worden steeds aan een onderliggend touw bevestigd en zo steeds verder opgebouwd.
Zie de foto's hierbij voor de prachtige resultaten. Dankjewel Ilse voor de inspiratie en de gezelligheid!

Margreet Roelse, coördinatie groenworkshops