Walcheren

Terugblik op de dagreis naar West Vlaanderen 8 september 2023

Op vrijdag 8 september zijn we weer een dag met de bus op pad geweest. De reiscommissie had een leuke reis samengesteld, naar West Vlaanderen deze keer.
Om 8.15 uur zijn we vertrokken met een luxe touringcar van AMZ vanaf de parkeerplaats op het Zepp terrein in Middelburg. In de bus was gelukkig airco aanwezig, geen overbodige luxe, want het zou die dag 30 graden worden.

De eerste tuin die we hebben bezocht was de Hoeve Bonem in Damme. Hier stond de gids al op ons te wachten. Hij heeft ons verteld van de geschiedenis van de hoeve en het omringende landschap. Deze gaat terug tot de 13de eeuw. De hoeve ligt op een terp en is volledig omringt door water, een restant van het voormalige krekengebied. Het hele gebied is 16 ha. De tuin wordt ecologisch beheerd en is gericht op de toekomst. Er is een moestuin en er is hedendaagse kunst in het landschap geïntegreerd.  

Hierna zijn we weer in de bus gestapt en in ongeveer een half uur naar de Tuinen van Adegem gereden, in de buurt van Maldegem. We hebben hier genoten van een warme lunch van tomatensoep met brood, gevolgd door friet met kip. Na de lunch kon men kiezen tussen een rondleiding met de ontwerper van de tuin, Gilbert Van Landschoot of liever zelf ronddwalen. Er waren 4 tuinstijlen te bewonderen, een Franse romantische tuin met duizenden rozen, een Engelse landschapstuin met watervallen en knusse hoekjes, een exotische tuin en een Japanse tuin die de levensweg van de mens symboliseert.

Onze laatste stop was in Biervliet bij kwekerij In Goede Aarde. Na een welkomstwoordje door de eigenaar werden we meegenomen naar de kwekerij voor koffie/thee en wat lekkers. Ondertussen kon men de tuin bewonderen, met prachtige borders met daarin veel asters en grassen. En natuurlijk konden er volop eigen gekweekte borderplanten en grassen gekocht worden. Nadat iedereen had afgerekend, zijn we teruggereden naar Middelburg.

Om 18.30 uur waren we weer terug bij het opstappunt bij de Zepp.

Judit en Lien, reiscommissie

Voor een vergroting klikt u op een foto. Om de hele reisrapportage te bekijken klikt u op de eerste foto en daarna rechts op de foto's.
Fotos van Lien, Judith, Ans en Herma.